Kostar mindre än vigselringen,
överlever garanterat hela båtsemestern.

Sedan 1896 har vi på ABA arbetat med säkerhet. Idag tillverkar vi marknadens bästa slangklämmor eftersom även små detaljer förtjänar högsta kvalitet. Och för oss betyder kvalitet en slangklämma tillverkad i ett syrabeständigt stål speciellt utvecklat för att tåla ett långt liv i salt och bräckt vatten i minst 10 år*. Vår kompromisslösa inställning har givit oss en världsledande position som vi tänker behålla. Länge. Så använd ABA:s slangklämmor om du vill ha ett långt och lyckligt förhållande med din motor.

*Baserat på normal användning av fritidsbåt vår/sommar.
Motsvarar 4000 timmar direktkontakt med vatten.

Tänk efter vart tionde år

ABA slangklämma är tillverkad i SMO 254, ett austenitiskt syrafast stål, speciellt framtaget för att klara minst tio år i salt och bräckt vatten. Med så lång livslängd gör den proffsens jobb mycket enklare och semesterfirarnas somrar lite mer bekymmersfria.

SMO syrabeständiga slangklämmor

Den syrafasta klämman tillverkad i det höghållfasta stålet SS 2343/AISI 316. Denna klämman besitter en av världens högsta spännkrafter p g a gängans utformning och ABA:s val av produktionsmetod.

LÄS MER

Köp din ABA
slangklämma här

Vi samarbetar med flera återförsäljare och båttillbehörsgrossister över hela landet. Klicka här för att hitta din närmaste butik eller köp direkt online.

Till återförsäljare

DE VIKTIGASTE DETALJERNA
ÄR DE SOM INTE SYNS.

MED SINA KLASSISKA LINJER OCH FANTASTISKA SJÖEGENSKAPER HAR LUSTPROJEKTET HWILA25 GÅTT FRÅN DRÖM TILL SERIÖS SATSNING. MÅNGA BITAR MÅSTE FALLA PÅ PLATS OCH BÅTBYGGARNA PER OLOF SJÖSTRÖM OCH NIKLAS OLDMARK VÄGRAR LÄMNA NÅGRA DETALJER ÅT SLUMPEN.

Niklas Oldmark har arbetat med båtar hela sitt liv och de första tankarna på Hwila-projektet började formas redan för femton år sedan. Efter flera år som skeppare på superyachter började Niklas fantisera om att bygga den perfekta tendern, dvs den lilla båten som tar passagerare på olika kortare utflykter från yachten. Snygg, snabb och sjösäker. Skisserna blev flera, åren gick och Niklas flyttade hem från de varmare breddgraderna och lät Hwila-projektet ta
ny fart.
 Ungefär samtidigt letade musikern Per Olof Sjö-ström efter något nytt meningsfullt att fylla sin tid med. Fjorton år tidigare hade han grundat musikskolan Rytmus, en passion som tog nästan all vaken tid i anspråk. PO hade precis sålt skolan och eftersom även han är en passionerad båtmänniska nappade han på ett erbjudande om att hjälpa till med en renovering av en veteranbåt.
 Till en början följde PO Niklas projekt på avstånd, men snart blev projektet deras gemensamma och målet tydligt. Att bygga en helsvensk båt med uteslutande svenska material och komponenter av högsta kvalitet. I dessa tidiga drömmar skulle de bygga en båt med de vackraste linjerna, den bästa sjögången, den största flexibiliteten och enklaste ägande som bara är möjligt. Låter det omöjligt? För de flesta av oss är det nog det,  men med de sanna entusiasternas kunskap, uthållighet och obändiga tro på sitt projekt börjar verkligheten hinna ikapp drömmarna.

Ovanliga metoder i ett ovanligt projekt
I vanliga fall när man bygger båtar brukar man bara göra en CAD-ritning och ”provköra”  båten i ett datorprogram. Men Hwila25 är ingen vanlig båt och PO och Niklas är inga vanliga båtbyggare. För dem är ingen detalj för liten eller oviktig och ingenting går upp mot verkligheten.
 Ett skrov i komposit byggdes och lades i vattnet och testades, anpassades och testades igen och igen. Prototypen har nu testats i över sjuhundra timmar och utsatts för påfrestningar båtar normalt sett aldrig utsätts för. Resultaten har givit dem exakt de svar de ville ha.
 Båten är 7,45 meter lång och 1,9 meter bred och glider över grov sjö och skjuter fart utan att plana vilket ger en unikt mjuk framfart. Tillsammans med sina unika sjöegenskaper och underhållsfria material kan framtida ägare se fram emot den enklaste formen av båtägande, bekvämt på sjön och minimalt med underhåll.

Stort intresse
Responsen från folk som sett båten från stränderna har varit överväldigande.
”Jo, vi har faktiskt fått flera spontanbeställningar från folk som ropat in oss till bryggorna och vill veta mer, men det är ju lite svårt när vi inte har någon båt att sälja än,” skrattar PO. ”Även på mässorna är responsen överväldigande,” fyller Niklas i och berättar att tunga aktörer inom båtindustrin kommit med konkreta erbjudanden om samarbete. ”Vi blir ju naturligtvis väldigt smickrade av folks intresse, men hittills har vi tackat nej eftersom vi vill ha full kontroll över den tidiga processen,” säger Niklas med eftertryck och PO fortsätter. ”Det är inte för att vara otacksamma, men ingen kan det här projektet mer än vi. Det är vår kunskap och våra visioner, vårt detaljfokus och vår kompromisslöshet i produktionens alla delar som ska ligga till grund för vår framtida framgång.”
 Den första färdiga båten lämnar varvet på Värmdö våren 2017 och PO och Niklas räknar med att klara av en produktion på 60–70 båtar per år. ”Vi har testat och testat för att få allt perfekt och ur såväl utseende, vikt, miljöpåverkan som ägande och ekonomi,”  säger Niklas. ”Vi kommer kunna montera en båt på fem dagar i exakt vilket utförande och i vilken färg du vill. Du kan till och med få ett litet pentry, kylskåp, humidor, toalett, och naturligtvis hårda kapell som möjliggör övernattning.”

Internationell kundkrets
Målgruppen är svårdefinerad eftersom vackra linjer tilltala alla oavsett ålder och kön. Men en kvalificerad gissning från de båda byggarna är att genomsnittskunden kommer vara en man i övre medelåldern som tröttnat på att rulla runt i en snipa, någon som vill glida fram som i en segelbåt utan segelbåtens fysiska krav eller en som tröttnat på den stötiga och ryckiga framfarten i en hardtop-båt.

I första hand kommer den internationella marknaden bearbetas där den här typen av båtar blir allt vanligare. Att glida fram i 14 knop utan att lämna något svall och utan att behöva sakta ner i andras svall gör att gången bli otroligt jämn och ekonomin förträfflig. Och eftersom den är så smidig och lätt­manövrerad och djupgåendet inte är mer än 0,32 m kan du njuta av skärgårdens mest orörda havsvikar.

Kompromisslöst detaljfokus ska löna sig för kunden
”Att tänka på kvalitet i alla detaljer är livsviktigt på sjön,” säger Niklas. ”Vi har haft båten fullastad med folk och packning och gett oss ut i grov sjö. Tvingat alla att stå på relingen för att se hur båten reagerar och jag som har hållit på med båtar hela livet har aldrig upplevt någon stabilare.” PO utvecklar, ”Samma pålitlighet måste naturligtvis även finnas i de detaljer som båtägaren inte ser och inte bör se. Du måste till exempel kunna lita på att motorn gör sitt jobb. Det är helt oacceptabelt med ett slang­läckage oavsett om det är till styrservon eller fläktventilationen till motorrummet när du är ute till havs eller för den delen till pentryt när du ligger för ankar. Allt sånt ska du slippa tänka på, du har ju semester.

Vi vägrar slarva med detaljer, ner till minsta slangklämma ska det vara högsta kvalitet.”
 Den inställningen har resulterat i en av världens vackraste båtar – Hwila25.


SMO SYRABESTÄNDIGA SLANGKLÄMMOR.
SPECIELLT UTVECKLADE FÖR ETT HÅRT LIV
I SALT OCH BRÄCKT VATTEN I MINST 10 ÅR*.

ABA SMO 38-50 MM

Den syrafasta klämman tillverkad i det höghållfasta stålet SS 2343/AISI 316. Denna klämma besitter en av världens högsta spännkrafter p g a gängans utformning och ABA:s val av produktionsmetod. Klämman är ett måste där hög spännkraft och bästa korrosionsskydd behövs. För spårbarhet stämplas varje klämma med tillverkningsmånad och år. Säljes parvis.

*Baserat på normal användning av fritidsbåt vår/sommar.
Motsvarar 4000 timmar direktkontakt med vatten
.